De waterbron en de verkiezingen

Dankzij de steun van de stad Antwerpen hebben we de waterbron in de buurt van ons opvanghuis kunnen herstellen. De bron voorziet nu weer zo’n 6000 dorpelingen en voorbijgangers van zuiver water! Dit project kadert in de zesde SDG (Sustainable Development Goals oftewel Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen): toegang tot duurzaam beheer van water en sanitatie voor iedereen.

Verbeterde bron

Kort na de opening van ons opvanghuis eind 2015 besloten we om samen met de stadsdiensten te investeren in een verbeterde waterbron achter het opvanghuis. Er was al een natuurlijke bron met drinkbaar water aanwezig maar die was moeilijk toegankelijk. Omdat het water bovendien in kleine straaltjes naar beneden sijpelde, was het niet gemakkelijk om het water op te vangen.

Na een studie van de technische dienst van de stad werd een nieuw systeem aangelegd dat de toegang tot de bron vergemakkelijkte en het bronwater opving en kanaliseerde. Daardoor kwam er continu een krachtige straal water uit de bron.

Gesubsidieerde herstellingswerken

Enkele maanden geleden kregen wij het nieuws dat de bron stuk was. Volgens de stadsdiensten en adviezen van aannemers waren hier twee hoofdredenen voor. Ten eerste was door klimatologische omstandigheden en erosie de loop van het bronwater gewijzigd. Bovendien was het bouwwerk verzakt, waarschijnlijk omdat er onvoldoende sterk beton werd gebruikt bij de constructie.

Maar dankzij de steun van de stad Antwerpen heeft Mama Lufuma de bron nu kunnen laten herstellen! Zo werd er een initiële investering gedaan in een versterkte constructie voor de opvang en kanalisatie van het water en werden er aanplantingen gedaan om de loop van het water te beïnvloeden. Ook werd er een verantwoordelijke aangeduid die alle gebruikers van de bron minimaal wekelijks zal mobiliseren en controleren om de bron te onderhouden.

Deze bron is een essentieel onderdeel van onze werking, waarbij we iets nuttig doen voor de hele buurt. Zowel de dorpelingen maken er gebruik van als de vele ‘passanten’, het opvanghuis ligt namelijk aan een doorgangsweg dicht bij de grens met Angola.

Dat moeten we vieren! Of nog niet?

Om de buurtbewoners te sensibiliseren om de (omgeving van de) bron te onderhouden, is het de bedoeling dat de bron officiëel ingehuldigd wordt. Deze inhuldiging moest echter jammer genoeg uitgesteld worden door het huidige politieke klimaat in Congo. Er zijn verkiezingen geweest en uit angst dat er rellen uitbreken is het op dit moment verboden om met grote groepen mensen samen te komen. Ook werd het internet- en sms-verkeer aan banden gelegd. We houden jullie nog op de hoogte wanneer we meer weten!

Deel deze post:

Welkom!

Leuk dat je geïnteresseerd bent in ons project.

Wil je niets missen van de laatste nieuwtjes uit Matadi en België?
Volg ons dan zeker op Facebook!