Straffe madammen in Congo!

Congoreis 10/8 en 11/8/2015. De terugreis van Kinshasa naar Matadi viel iets beter mee, we genoten van de “couleur locale” onderweg.

Terug in Matadi bezochten we, samen met Jean-Claude (de voorzitter van asbl Maman Lufuma in Matadi),  de “organisation des femmes juristes de Bas-Congo”. Deze organisatie wordt gerund door 2 ongelofelijk straffe madammen, de advocates Cherine Luzaisu en Saolie Diakiese. Zij verdedigen de rechten van vrouw en kind in Matadi, en worden dikwijls geconfronteerd met het totale gebrek aan opvang voor babies en kleine kinderen. Bij gebrek aan beter komen deze kinderen soms zelfs in de gevangenis terecht.

11844064_10206039672689062_1858665515_n


Ze zijn dan ook erg blij met ons initiatief en we gaan samenwerken! Cherine en Saolie gaan ons op allerlei manieren helpen: contacten leggen, publiciteit maken via sociale media en pers, opstart van een lokale fondsenwerving, opvolging van de werking van het huis,… Ook hebben we nu nog maar een voorlopige toelating om een opvanghuis te runnen. Jean-Claude zal de definitieve toelating moeten regelen in Kinshasa, en kan op steun van de twee advocates rekenen. DIT SOORT SAMENWERKING HEBBEN WE ABSOLUUT NODIG!

We hadden ook contacten met het kabinet van de gouverneur en proberen nog een afspraak met de gouverneur zelf te pakken te krijgen.

Daarna gingen we nog maar eens “shoppen”: prijzen vergelijken van matrassen, kookpotten,… Morgen gaan we alle aankopen doen. Tussendoor sprong Lieve even binnen bij een collega-opticien in Matadi!

Ondertussen werd er verder gewerkt in het opvanghuis: de vloer en septische put zijn klaar. Toiletten en douche zijn iets voor de volgende weken. Gelukkig blijft Hyppo nog tot 26 augustus. Ook het personeel voor het opvanghuis is rond: Na nog wat gesprekken blijft Marie, onze eerste kandidate, onze voorkeur genieten om de zware taak van “mama” op zich te nemen! Zij zal dus samen met de kindjes in het opvanghuis gaan wonen. Jean-Claude wordt beheerder van het opvanghuis.

DE OPENING VAN HET OPVANGHUIS IS – ZONDER TEGENVAL – NOG STEEDS GEPLAND VOOR DONDERDAG!!!

Duim mee met ons!

Nb: U vindt al enkele foto’s op Flickr. Er zijn erg veel electriciteitsonderbrekingen op dit moment in Matadi, dus Lieve en Hyppo kunnen dikwijls hun gsm niet opladen. En ook het internet wil niet altijd mee in Congo. Meer foto’s volgen dus nog, vroeg of laat!

 

 

Deel deze post:

Welkom!

Leuk dat je geïnteresseerd bent in ons project.

Wil je niets missen van de laatste nieuwtjes uit Matadi en België?
Volg ons dan zeker op Facebook!