Inzo ya bana beto (2010 – nu)

In Matadi zijn er ontzettend veel wees- en straatkinderen en tienermama’s die in grote miserie leven. Men tracht voor die kinderen wel een opvanggezin te zoeken, maar dat is erg moeilijk. Wie kan er immers zo maar eten en schoolgeld voor het kind van een ander betalen? Er zijn ook nog geen officiële opvanghuizen voor deze kinderen in Matadi.

Al lang dromen we ervan om iets voor deze straatkinderen van Matadi te doen. We starten met de bouw van een “Inzo ya bana betu”, dit betekent “een huis voor onze kinderen” in het Kikongo. We gaan daarbij niet over een nacht ijs. We moeten zeker zijn dat we dit kunnen volhouden én dat we op de nodige steun in Matadi kunnen rekenen. We voeren het project uit in samenwerking met het stadsbestuur Matadi en in nauw overleg met onze ploeg in Matadi, de asbl Mama Lufuma.

Het stuk grond heeft genoeg ruimte voor het aanleggen van een groentetuin, een kippenhok en een speelpleintje. We hopen zo enkele activiteiten uit te bouwen waardoor buurtkinderen niet op straat moeten rondhangen en terecht komen in de criminaliteit.

We willen dit huis ook kleinschalig houden: dit beperkt enerzijds de financiële risico’s, anderzijds willen we de kinderen ook in een huiselijke sfeer opvangen, in een huis dat middenin een gewone woonbuurt staat. We gaan van start met één verdieping, waar een opvangmama met een twaalftal kinderen kan wonen.  Uitbreiding met een tweede verdieping is mogelijk. Ook willen we de kinderen laten opgroeien met het basiscomfort van een “doorsnee” Congolees gezin, zonder franjes. We zullen het huis dan ook starten zonder elektriciteit- en wateraansluiting, een doorsnee gezin in Matadi heeft dit immers ook niet. Als de levensstandaard zou stijgen in Matadi, dan zullen we ons daar natuurlijk aan aanpassen.

We stellen volgende doelen voorop voor ons “Inzo”- project:

 • Vrouwen (jonge moeders) in de mogelijkheid stellen toch hun diploma te behalen of een vakopleiding te volgen door een opvangkader voor mama en kind aan te bieden. Zo kunnen ze hun toekomst en de toekomst van hun kind veilig stellen. Vele wanhopige tienermoeders vermoorden hun kindje bij de geboorte of gooien het letterlijk weg.
 • Opvang van jonge achtergelaten kinderen, tot we een pleeggezin of adoptiegezin voor dit kindje vinden. Een kind groeit immers best op binnen een warm en veilig gezin.
 • Tijdelijke opvang van kinderen van families in problemen.

Stap voor stap realiseren we deze droom:

 • Tijdens onze projectreis in 2010 maakten we principiële afspraken met de stad Matadi en de sociale dienst van de stad: we gaan met medewerking van de stad Matadi een opvanghuis oprichten.
 • Tijdens de projectreis van 2011 staan we trots op “onze grond”, die het stadsbestuur ons heeft geschonken. Een geschikt terrein vinden was niet evident. Het woord matadi betekent letterlijk steen of rots. Een stuk grond, waar gebouwd kan worden, met electriciteit en water, is niet zo gemakkelijk te krijgen.
 • Door allerlei persoonlijke omstandigheden moesten we in 2012 even gas terugnemen en konden we niet naar Congo. We hebben wel hard gewerkt om in België geld in te zamelen.
 • In juli 2013 gaat de Johny, de papa van Lieve, mee met Lieve en Hypo naar Congo. “Gepensioneerde ingenieur wordt ontwikkelingshelper”, bericht het Nieuwsblad. We maken de nodige afspraken met aannemers en architecten. In een eerste fase zal er één verdieping met drie eenvoudige slaapkamers, een badkamertje en een grote leef/speelruimte gebouwd worden. Er wordt ook een lokaal/bureau met aparte ingang voorzien, dat kan verhuurd worden. Inderdaad, er is geen keuken. Koken gebeurt buiten, dit is de gewoonte in Congo. De constructie zal ook zo opgezet worden dat er in de toekomst nog een verdieping kan opgezet worden. De funderingen en “chape” worden al gelegd, het metselwerk kan beginnen.
 • 20 februari 2014:  Hyppo en Johny gaan terug terug naar Congo om de volgende stappen voor het opvanghuis door te spreken. De bouwwerken zijn al flink opgeschoten.

???????????????????????????????

 • 2014 – 2015: De ruwbouw van het gelijkvloers wordt verder afgewerkt. Het plafond of dak op het gelijkvloers is net voor het regenseizoen afgewerkt, en de trap naar het dak wordt overkapt om te zorgen dat ons opvanghuis niet in een zwembad verandert bij zware regenval.
 • Augustus 2015: Lieve en Hyppo gaan naar Congo, om samen met de lokale ploeg van asbl Maman Lufuma de laatste spurt in te zetten van de bouwwerken: plaatsen van ramen, deuren en anti-diefstal beveiliging (tralies voor de ramen en deuren),  een septische put, waterleidingen, toilet en lavabo, er wordt binnen een betonnen vloer gelegd, er wordt eenvoudig meubilair gekocht, keukengerief, … We voorzien geen aansluiting op het waterleidingnet, water zal gehaald worden uit de natuurlijke bron vlak achter het perceel, waar ook de hele buurt zijn water haalt. De hele werf krijgt een grondige poetsbeurt. We leggen de nodige contacten in Matadi met mensen die een oogje in het zeil kunnen houden en ons helpen indien nodig. Op 12/9/2015 trekken onze opvangmama Marie en een eerste kindje, Sayira, in het huis. Tienermama Adele komt niet in het huis wonen, maar komt bijna dagelijks op langs om haar kindje te zien en te helpen. Net voor het einde van het jaar komen tienermama Merveille en haar pasgeboren dochter Blaising ook in het huis wonen.
 • Nu begint het echte werk: stap voor stap het aantal kindjes laten toenemen, zorgen dat we elke maand de rekeningen kunnen betalen, allicht fouten maken en bijsturen,… We willen ook nog een muur rond het perceel bouwen om de veiligheid van mama en kindjes te verzekeren (een organisatie uit het rijke Westen kan mensen spijtig genoeg op verkeerde ideeën brengen), een moestuin aanleggen, kippen kweken,…
 • Na het bezoek van Hyppo aan het opvanghuis in februari 2016, feedback van onze ploeg in Congo en studiewerk over kinderopvanghuizen (ondermeer http://www.bettercarenetwork.org) besluiten we bij te sturen. We kiezen resoluut voor de opvang van tienermama’s samen met hun kindjes. We willen op deze manier zorgen dat deze mama’s en kinderen niet op straat terecht komen en hen kansen geven om aan hun toekomst te werken. We geven deze mama’s de kans om hun school of een vakopleiding af te maken en hen dan stap voor stap te begeleiden om zich als jongvolwassenen te vestigen in de maatschappij. Ook tienermama Adele komt in het opvanghuis wonen. In april 2016 is het hoofd van de sociale dienst terug op post is na enkele maanden ziekte. Kort daarop kunnen we mama Jeannine en haar pasgeboren baby David, mama Ruth en haar kindje Keina verwelkomen in ons opvanghuis.

13062752_1091625557565258_1915831183_o

Hierbij ook een ontzettend grote dank u aan onze ploeg in Congo, de asbl Mama Lufuma in Matadi!

En verder…? Hoe snel we het aantal mama’s en kindjes kunnen laten toenemen hangt ook van u af! Elke gift, hoe klein ook, is meer dan welkom!!

Deel deze post:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.