Opvanghuis – historiek en bouwwerken

img_5146

Het Inzo ya bana beto in 2016, met enkele lokale vrijwilligers. Op de achtergrond de mooie Kongo rivier.

De stad Matadi en de sociale dienst van de stad vroegen in 2010 onze hulp om een opvanghuis op te richten, een “Inzo ya bana beto”, een huis voor onze kinderen. Stap voor stap realiseerden we deze droom:

  • 2010: principiële afspraken met de stad Matadi en de sociale dienst van de stad.
  • 2011: we staan trots op “onze grond”, die het stadsbestuur ons heeft geschonken. Ons stuk grond heeft genoeg ruimte voor bijvoorbeeld het aanleggen van een groentetuin en een klein speelpleintje.
  • 2012: we werken hard om in België geld in te zamelen.
  • 2013: Johny, de papa van Lieve en gepensioneerd ingenieur, gaat mee met Lieve en Hypo naar Congo. We maken de nodige afspraken met aannemers en architecten. In een eerste fase zal er één verdieping worden gebouwd met vier eenvoudige slaapkamers, een badkamertje en een grote leef/speelruimte. Er wordt ook een lokaal/bureau met aparte ingang voorzien, onze latere kinderbibliotheek. De funderingen en “chape” worden al gelegd, het metselwerk kan beginnen.
  • 2014:  We moeten de nodige fondsen verzamelen en werken dus stap voor stap. De ruwbouw wordt afgewerkt. Onze vertrouwenspersoon Jean-Claude van asbl Mama Lufuma in Matadi volgt de bouwwerken op.

 

  • 2015: Dankzij subsidies van Vlaams Brabant kunnen we een laatste spurt inzetten: plaatsen van ramen, deuren en anti-diefstal tralies, een septische put, waterleidingen, toilet en lavabo, betonnen vloer, muur rond het hele perceel,… We kopen eenvoudig meubilair en keukengerief en de hele werf krijgt een grondige poetsbeurt. Op 12/9/2015 trekken onze opvangmama Marie en een eerste kindje, Sayira, in het huis.
  • Februari 2016: We besluiten bij te sturen. We kiezen resoluut voor de opvang én opleiding van straatarme jonge alleenstaande mama’s samen met hun kindjes. Zonder onze steun zouden de kindjes van deze mama’s in een weeshuis terecht komen (of veel erger) en alle banden met hun mama en familie verliezen. Dit is een ramp in een land als Congo waar de ruimere “familie” het fundament van de samenleving vormt. De beste manier om deze kleine kinderen te helpen is door te investeren in hun mama’s.
  • 2016 – 2017: dank zij subsidies van de steden Scherpenheuvel en Antwerpen, de provincie Vlaams Brabant en Wereldmissiehulp, kunnen we investeren in onze tweede verdieping: extra slaapkamers, een naai-atelier en een groot leslokaal voor heralfabetiseringscursussen en sensibiliseringscampagnes.

Het Inzo ya bana beto in 2017

Deel deze post:

Welkom!

Leuk dat je geïnteresseerd bent in ons project.

Wil je niets missen van de laatste nieuwtjes uit Matadi en België?
Volg ons dan zeker op Facebook!