Hoe ga ik naar school? Met Mama Lufuma natuurlijk!

September is in Congo en België de maand om terug naar school te gaan. Dit is dus ook het geval voor onze peutertjes en mama’s, die staan te trappelen om bij te leren en zo zélf aan hun toekomst te bouwen! Help jij ze om deze droom waar te maken?

Bienvenue les enfants!
De collega’s van asbl Mama Lufuma Matadi vertelden ons dat kinderen uit de armste gezinnen moeilijk kunnen volgen in het Franstalige onderwijs omdat ze bijna geen woord Frans kennen. We hebben dan ook de koe bij de horens gevat en in september vorig jaar een peuterklasje opgericht in ons opvanghuis ‘Inzo ya bana beto’. Hier kunnen onze kindjes vier uur per dag spelenderwijs Frans leren. Dit jaar neemt onze nieuwe juf Davina negen peutertjes onder haar hoede. Daarbovenop is Edith, ons oudste kindje, met volle goesting in het eerste studiejaar gestart.

De kracht van onze mama’s
Maar ook onze mama’s kunnen nu opnieuw met hun opleiding beginnen. Vier mama’s (Tania, Mathy, Jeanine 1 en Jeanine 2) volgen samen met 25 externe meisjes en vrouwen een coutureopleiding in ons eigenste echte naaiatelier. Mama Lufuma betaalt lerares Huguette, het enige dat de externe studenten zelf moeten voorzien zijn de stofjes. Verder gaan vijf mama’s (Séphora, Séraphine, Dorcas, Ornella en Tabitha) dit jaar naar de secundaire school. Drie van onze mama’s (Adéle, Excausé en Helga) maken bovendien vanaf oktober hun hogeschoolopleiding verder af. Het is niet evident om het moederschap te combineren met school, maar deze sterke jonge vrouwen gaan ervoor. Chapeau!

Van bibliothecaris naar boekhouder
Niet alleen de kindjes en de mama’s kunnen van een opleiding genieten. Zo heeft Mama Lufuma twee jaar geleden beslist om de studies van onze bibliothecaris en klusjesman Narcisse te betalen in ruil voor zijn broodnodige werk. Met veel succes: Narcisse is met glans geslaagd voor zijn tweede jaar hogeschool ‘Boekhouden en fiscaliteit’. We zijn enorm trots dat hij nu zijn laatste jaar kan aanvatten.

Geweldig nieuws! En nu?
Dit is allemaal natuurlijk fantastisch maar jammer genoeg lopen de kosten voor het secundair onderwijs en de hogeschool snel op, zo kost één jaar hogeschool meer dan 500 dollar per student! Daarom kunnen we elke gift of hulp erg goed gebruiken. En omdat we alle overheadkosten vermijden, kan je er zeker van zijn dat jouw gift effectief gebruikt wordt voor de studies van onze kindjes en mama’s. Merci!

Machtelt Jonckheere

Deel deze post:

Welkom!

Leuk dat je geïnteresseerd bent in ons project.

Wil je niets missen van de laatste nieuwtjes uit Matadi en België?
Volg ons dan zeker op Facebook!