Groeten uit Matadi, winter, 28°!!

11822842_10205993705699916_8644931323707542466_nMaar stil zitten is er niet bij, we willen snel met ons opvanghuis, het “Inzo ya bana beto” starten! Lieve en Hyppo hebben al 2 drukke dagen achter de rug, maar zijn super gelukkig met de vorderingen tot nu toe. Bekijk zeker onze foto’s en lees even verder.

Gisteren, maandag 3 augustus, zijn ze ‘s avonds laat in Matadi aangekomen. Door enkele ongevallen onderweg en autopech (lekkende benzinetank) hadden ze wel 12 uur nodig om de 350 km tussen Kinshasa en Matadi te overbruggen. Gelukkig kon een lokale garagist met wat creativiteit de auto terug aan de praat krijgen!

 

Vandaag stond er uiteraard als eerste een bezoek aan het opvanghuis op het programma. De lokale ploeg vrijwilligers van Maman Lufuma startte de voorbije weken al enkele werken op. Bekijk zeker even de foto’s: ramen, veiligheidstralies, de rommel binnen(!), het prachtige uitzicht op het dak, onze trotse ploeg medewerkers,… De foto’s van een tweetal weken geleden tonen ook aan dat er ondertussen hard gewerkt is!

Er staan trouwens al papayabomen rond het huis, gegroeid uit de pitjes die de werkmannen op de grond gooiden. En achter het huis blijkt er een natuurlijke waterbron te zijn, met perfect drinkbaar water! We maakten de nodige afspraken om de volgende dagen flink door te werken: plaatsen septische put, toilet, douche (met regenwater), gevelbezetting, opruimen,..

 

Lieve en Hyppo bezochten vandaag ook de burgemeester en het hoofd van de sociale dienst in het stadhuis. De stad was vragende partij voor de bouw van dit opvanghuis, schonk ons de bouwgrond, en gaat ons verder steunen en helpen met lokale sensibilisering. Morgen komt er een hele delegatie van de stad naar de bouw kijken.

En het ziet er naar uit dat we nog een versnelling hoger moeten schakelen: er is een baby’tje van drie weken oud binnengebracht bij de sociale dienst: een kindje van een tienermama die zelf niet in staat is om voor dit kindje te zorgen. Allicht ons eerste kindje! De komende dagen zal Jean-Claude, onze trouwe helper in Matadi, de nodige documenten in orde brengen zodat we snel kunnen starten met de uitbating van het opvanghuis.

Het materiaal dat we opstuurden vanuit België is vandaag ook goed toegekomen: een slijp/steenkapmachine (nodig voor de bouw, machine huren kost te duur in Congo), touwen, mondmaskers, EHBO box, lakens voor de bedjes, …

Meer nieuws volgt!

 

 

Deel deze post:

Welkom!

Leuk dat je geïnteresseerd bent in ons project.

Wil je niets missen van de laatste nieuwtjes uit Matadi en België?
Volg ons dan zeker op Facebook!