Family planning met resultaat!

Het recht om te beslissen of en wanneer een vrouw kinderen wil krijgen is een fundamenteel mensenrecht. ‘Family planning’ is dan ook een belangrijk onderdeel van ons ontwikkelingswerk. Mama Lufuma pakt dit aan door actiedagen te organiseren waarbij zowel informatie (voor vrouwen én mannen) als anticonceptiemiddelen aangeboden worden. Ondanks enkele moeilijkheden waren onze actiedagen in Congo opnieuw een overdonderend succes!

Hyppo ging deze keer alleen op projectreis met als doel de actiedagen te coordineren. Dit soort acties brengt immers veel administratie met zich mee: aanvraag van de nodige vergunningen, bekendmaking, toelatingen, aankopen enzovoort. De acties gingen door op acht verschillende locaties: zeven medische centra en ons eigen opvanghuis. Er werden ook sensibiliseringsacties gehouden in twee hogescholen.

Normaal gezien organiseren we onze family-planning acties in maart omdat het dan de internationale dag van de vrouw is. De reis moest omwille van priveredenen echter naar april verplaatst worden, wat enkele moeilijkheden met zich meebracht. In april valt er bijvoorbeeld veel meer regen en voor twee actiedagen was er dan ook bijna geen transport mogelijk. Bovendien gaat in april de polio campagne door, waardoor het verboden was om campagne te voeren voor family planning. Het was dus een echt puzzelwerk!

Gelukkig met resultaat: waar we in maart 2017 gestart zijn met 369 vrouwen die deelnamen, hebben nu meer dan 1200 vrouwen direct voor een vorm van anticonceptie gekozen. De meesten kozen voor een implantaat dat werkzaam is voor drie of vijf jaar. In totaal hebben we op twee jaar tijd meer dan 3616 vrouwen kunnen bereiken! Dit is een fantastisch resultaat, vooral omdat dit onderwerp cultureel gevoelig kan liggen.

Op dit moment is een van onze belangrijkste (en tegelijk meest uitdagende) doelen een duurzame relatie opbouwen met de locale medische centra. Dit is belangrijk omdat hier de nacontroles uitgevoerd kunnen worden en deze centras permanente dienstverlening omtrent family planning zouden kunnen aanbieden. We zijn er dus nog niet, maar werken er hard aan om dit werkelijkheid te maken!

Deze actie was mogelijk dankzij de steun van Stad Antwerpen dienst ontwikkelingssamenwerking, Helpingnet Geel en UNFPA. We bedanken zeker ook Dr. Nkuanga, directeur van ziekenhuis La Patience, waar we een samenwerkingsverband mee hebben.

Deel deze post:

Welkom!

Leuk dat je geïnteresseerd bent in ons project.

Wil je niets missen van de laatste nieuwtjes uit Matadi en België?
Volg ons dan zeker op Facebook!