De moedige overlevingsstrijd van Christelle

Als vereniging die steun biedt aan alleenstaande moeders hoor je soms verhalen waar je de krop van in de keel krijgt. Dit is een van die verhalen, maar ook eentje dat het ‘godverdomme-gevoel’ wakker schudt. Lees mee wat onze nieuwste mama Christelle (20) moedig heeft doorstaan voor ze samen met Mama Lufuma een nieuw leven voor haar en haar kinderen begon.

Noodlottig ongeval

Christelles vader is Angolees en haar moeder Congolees. Helaas overlijdt haar moeder op jonge leeftijd, waardoor ze als baby achterblijft bij haar vader. Na verloop van tijd komt Christelles tante haar ophalen om in Kimpese (Congo) te gaan wonen. Daar leert ze de vader van haar twee kinderen kennen, waarvan ze op 15 en 17 jaar bevalt. Christelle probeert haar gezin te onderhouden door eten te verkopen in Lufu.

Maar dan slaat het noodlot toe. Lufu ligt op de grens tussen Congo en Angola, waardoor er daar veel zwaar containerverkeer passeert. Omdat de wegen er verschrikkelijk bijliggen, gebeuren er dagelijks zware ongevallen… wat dus ook met onze mama gebeurt. Een container valt om op haar benen, waardoor die geamputeerd moeten worden. Na haar ontslag uit het ziekenhuis blijkt bovendien dat haar partner met de noorderzon verdwenen is en zij alleen voor haar kindjes moet zorgen.

Vergiftigd geschenk

Christelle kan zich enkel voortbewegen door zich over de grond te verslepen. Zo kan ze haar gezin niet meer onderhouden en komt ze met haar kindjes op straat terecht. Na een tijdje biedt een koppel haar onderdak aan. Het is een k(r)ot, maar het betekent dat haar kinderen tenminste niet meer op straat moeten slapen. Maar dit ‘geschenk’ blijkt vergiftigd te zijn: de man begint Christelle te misbruiken. Christelle is machteloos, ze durft uit angst om opnieuw op straat terecht te komen niet te reageren.

Mama Lufuma wordt op de hoogte gebracht van Christelles situatie en na enkele gesprekken wordt ze zo snel mogelijk samen met haar kinderen naar ons opvanghuis gehaald. Maar jammer genoeg is dit nog niet het einde van het verhaal. Om een opname voor te bereiden worden er enkele tests gedaan, waaronder een zwangerschapstest. Je raadt het al… Christelle is zwanger van haar misbruiker.

Naar een beter leven

In het ziekenhuis werd gezegd dat Christelle zo’n 4 à 5 maanden zwanger is. Maar toen ze enkele dagen geleden naar het toilet moest, bleek toch dat de baby al klaar was om de wereld te verkennen! Enkele vriendelijke soldaten wilden Christelle nog naar een medische post dragen maar het was al te laat: Christelle beviel met de hulp van onze andere mama’s van een dochtertje. Zowel moeder als dochter stellen het goed en uit dankbaarheid gaf Michelle haar dochtertje de naam Godelieve Lufuma, naar onze oprichters!

Natuurlijk willen we ervoor zorgen dat Christelle zelf een leven kan opbouwen met haar drie kindjes. Maar ondanks dat ze nu een rolstoel ter beschikking heeft, is het moeilijk om zich buitenshuis te begeven omdat het terrein in Matadi zo grillig is. We hebben haar gevraagd hoe zij dit zelf ziet en ze gaf aan dat ze enorm graag haar naaiopleiding wou verderzetten die ze niet heeft kunnen afmaken. En aangezien we ons eigen naaiatelier hebben leek het wel voorbestemd dat ze bij ons terecht kwam! Haar kindje Eugénie is in onze peuterklas opgenomen en Aniana gaat naar een voorbereidend klasje voor het eerste leerjaar. We wensen deze familie veel kracht toe voor hun nieuwe leven!

Dankzij jouw hulp kunnen we Christelle, Eugénie, Aniana en de baby deze kansen geven. Tip: we zoeken nog financiële adoptieouders voor Eugénie en Aniana. Alvast enorm bedankt allemaal!

 

Deel deze post:

Welkom!

Leuk dat je geïnteresseerd bent in ons project.

Wil je niets missen van de laatste nieuwtjes uit Matadi en België?
Volg ons dan zeker op Facebook!