COVID-19 in Congo

De coronacrisis heeft niet alleen een gigantische impact op ons dagelijkse leven, maar het virus heeft intussen ook Congo bereikt. We willen jullie daarom even op de hoogte houden van de situatie en de getroffen maatregelen.

Volgens de Johns Hopkins Universiteit zijn er vandaag, op 26 april, 442 bevestigde gevallen in het hele land. Er zijn nog geen officiële cijfers voor Matadi, maar volgens onze collega’s in Matadi is de situatie daar nog onder controle. Het transport van en naar Kinshasa werd afgesloten en Gombe (de zone waar de grote bedrijven gevestigd zijn en vooral rijke Congolezen en expats wonen) is al een hele tijd in volledige lockdown. Alle scholen, cafés en restaurants zijn sinds 19 maart verplicht gesloten in heel het land.

 Mama Lufuma tegen Corona

We namen natuurlijk onmiddellijk onze verantwoordelijkheid om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

  • We informeren en sensibiliseren onze werknemers, mama’s en kinderen.
  • Alle lessen in de inzo werden opgeschort. Zowel de kleuterklasjes als het naaiatelier gingen toe.
  • We voerden enkele extra regels in. Zo mogen onze mama’s alleen essentiele verplaatsingen doen en moet iedereen zijn handen wassen voor het huis te betreden.
  • Onze mama’s maken mondmaskers voor iedereen in het huis en deelden er ook al een heel aantal uit aan anderen in de buurt.
  • Zeker nu handen wassen essentieel is, vormt onze bron een enorme meerwaarde voor de buurt. Gelukkig blijft de bron iedereen van water voorzien.
  • Dankzij jullie onvoorwaardelijke steun hebben we ook een reservevoorraad rijst kunnen aankopen, niet alleen voor de mama’s en kinderen van het opvanghuis, maar ook om de mensen uit de buurt eventueel even uit de nood kunnen te helpen. De gemiddelde Congolees leeft namelijk van dag tot dag en is niet in staat een voorraad, zelfs niet voor enkele dagen, aan te kopen. We houden dan ook ons hart vast wat de impact van alle maatregelen zal zijn. Door de coronacrisis zijn de prijzen van de basisvoedingsmiddelen wel tot 60% gestegen. Jullie steun blijft dus ook nu enorm belangrijk! 

We zijn opgelucht dat de situatie er tot op heden onder controle is en hopen dat de combinatie van de kruisimmuniteit (bijna iedereen heeft daar al wel eens malaria doorgemaakt en ooit een chloroquinebehandeling gekregen hiervoor), de medicatie tegen tuberculose, het warme klimaat en het feit dat het grootst percentage van de bevolking niet ouder dan 50 jaar is in Congo, het virus wat afremmen.

Laat ons hopen.

Blijf ons volgen op Facebook  voor meer updates en nieuws over onze mama’s en kinderen!

Zorg goed voor jezelf,

Het Mama Lufumateam

 

Deel deze post:

Welkom!

Leuk dat je geïnteresseerd bent in ons project.

Wil je niets missen van de laatste nieuwtjes uit Matadi en België?
Volg ons dan zeker op Facebook!