Voorwerpenkoffer Kimwana Matadi (2009- 2010)

“KIMWANA MATADI” in het Kikongo betekent iets als “wat met kleine kinderen te maken heeft in Matadi”.  Eén van de doelstellingen van vzw Mama Lufuma is om mensen hier in België te informeren over de situatie in (Bas-)Congo. Om ook kinderen te bereiken werkten we een project uit voor Wereldwerkplaats, ondertusen Djapo genoemd. (www.djapo.be).

Dit is een vzw die leerkrachten van 4-tot-8-jarigen helpt met “mondiale opvoeding”,  het opvoeden van kinderen tot sterke wereldburgers, met een open blik op de wereld. Ondermeer door kinderen op een leuke manier kennis te laten maken met het leven van leeftijdsgenootjes in het Zuiden.

2009 voorwerpenkoffer 2

Tijdens de bezoeken aan Congo in 2009 en 2010, volgden Lieve en Hyppo enkele  kinderen tijdens hun dagelijks leven: ontwaken, (geen) ontbijt, wassen, tanden poetsen, taakjes, boekentas klaarmaken, spelen, (geen) speelgoed, naar school, in de school, de lessen,…… thuis, familie, eten, slapen.

Elke fase van de dag werd vastgelegd op foto. We maakten een voorwerpenkoffer, met voorwerpen die de kinderen in Congo dagelijks gebruiken, zoals een drinkbeker, kam, kom waaruit ze eten, tandenborstel, uniform voor school, zelfgemaakt speelgoed,…

P1010331

De kinderen zien op de foto’s hoe kinderen in Congo deze voorwerpen gebruiken of maken. In de koffer bevinden zich ook tips voor leuke activiteiten in de klas: zelf een bal maken, een masker maken,…  De reacties in de scholen was steeds erg positief.

Dankzij deze ‘tastbare’ voorwerpen van leeftijdsgenoten, komt Congo plots een stuk dichterbij. Doel is om de oudste kleuters en kinderen van de eerste graad van het lager onderwijs te leren hoe leeftijdsgenoten in een totaal andere cultuur leven, om gelijkenissen en verschillen te ontdekken en verbondenheid op te bouwen met kinderen in Congo.

Deze koffer kan uigeleend worden. Voor reservatie en info 013/783304

Deel deze post:

Leave a Reply