Mama’s in Matadi helpen Mama Lufuma!!

We ontvingen onze eerste giften in Matadi!! Onze ploeg in Matadi besloot om met de allereerste gift een hoop maandverbanden te kopen voor onze mama’s. Na een veilige en propere thuis, eten en een opleiding is dit voor meisjes een absolute prioriteit. Toen we dit vertelden in België, leidde dit toch wel tot wenkbrauw gefrons – vooral bij de mannen dan: is dit nu echt wel nodig en geen overbodige luxe?

Maar stel u eens voor: voor arme meisjes is maandverband onbetaalbaar. In het beste geval gebruiken ze doeken. De armste meisjes moeten hun toevlucht zoeken tot papier, bladeren of zelfs modder. Deze methoden zijn niet alleen onhygiënisch in dit warme en vochtige klimaat, ze zijn ook ineffectief. Uit angst voor doorlekken en schaamte blijven de meisjes thuis tijdens hun menstruatie. Elk jaar missen ze daardoor zo’n 50 dagen onderwijs. Door de achterstand die ze oplopen hebben ze een grotere kans dan jongens om helemaal uit te vallen!

We begrijpen dus helemaal hoe trots en blij onze mama’s zijn met deze gift…

Een andere mevrouw kwam kleding, zeep en suiker brengen. Twee andere dames zullen een spot op de radio en tv sponsoren voor ons nieuwe project “familieplanning”. Een klein begin, maar we zijn hier verschrikkelijk trots op: liefdadigheid is immers helemaal niet ingeburgerd in de Congolese maatschappij.

Deel deze post: