Mama Lufuma Matadi

Sinds 2010 is Mama Lufuma ook in Congo een officiële “asbl”. Dagenlang zijn we bij allerlei instanties gaan aanschuiven om de nodige paperassen in orde te brengen. Na 4 dagen was ons Belgisch geduld op, en nam onze grote steun in Congo, Jean-Claude Ngoma, dit van ons over.  Uiteindelijk is alles in orde gekomen: in Congo is vzw Mama Lufuma nu ook als asbl erkend, de vzw heeft een bankrekening in Congo, en de ploeg in Matadi kon stap voor stap groeien.

Vanaf zomer 2015, toen het kinderopvanghuis formeel opende, kunnen we rekenen op meer en meer engagement van onze ploeg in Matadi. De asbl heeft momenteel meer dan 10 effectieve leden, vooral mensen uit de middenklasse die zich willen engageren voor hun medeburgers die het minder getroffen hebben: een informaticus, 4 advocaten, een bouwvakker, electricien, verkoopster, een student, laborante, dokter, kassierster, ambtenaar, 2 boekhouders, … We zijn erg blij met de steun van dit team, dat meer en meer initiatief begint te nemen, en de werking van het opvanghuis nauwgezet opvolgt. Wij kunnen immers onvoldoende inschatten wat haalbaar is in Congo en het zou ook niet passen als wij alles zo maar “dicteren” vanuit België. Duurzame resultaten kunnen we enkel bereiken als de ploeg in Matadi er echt in gelooft en er zijn schouders onder zet.

Ariane, Cherine en Jean-Claude bezorgen ons regelmatig foto’s via hun smartphone. Vaste internetaansluitingen zijn er amper in Matadi: deze zijn te duur en te weinig bruikbaar wegens de frequente electriciteitspannes. Mobiel internet maakt daarom snel opgang, al is dit financieel natuurlijk nog niet voor iedereen weggelegd.

Voor de volledigheid geven we hierbij ook de namen van onze leden in Matadi:

Ariane Nkuanga – voorzitter

Luzaisu Cherine – vice-voorzitster

Ngoma Jean-Claude – strategie, bouwwerken en logistiek

Jeanne Dumbi – penningmeester

Diakiese Saolie – secretaris generaal

Maryline Bak – ondersteuning voorzitter

Dumbi Narcisse – coördinator bibliotheek en moestuin

Dr Nkuanga – Medische projecten

Nsimba Arlette – medebegeleidster van onze mama’s

Bernar Kumbi – Klussen en onderhoud

Bienvenu Bueya Lutele – Klussen en onderhoud

Ditona Niclette

Nzuzi Jean Pau

Mpasi Sylvie

Mavungu Nodja

Nzita Patricia

12299541_10206646763625956_270634522_o

Deel deze post: