Lieve en Hyppo

Mijn naam is Hyppo Mayuba. Ik ben Belg van Congolese afkomst. Ik heb het grootste deel van mijn jeugd in Matadi gewoond. Sinds 1989 woon ik België. Ik ben een wees (Lufuma is de naam van mijn overleden mama), maar heb toch steeds contact gehouden met mijn familie in Congo. Af en toe ging ik terug op bezoek naar Congo, maar telkens ik er kwam, was ik erg aangeslagen door de situatie waarin Congo zich nu bevindt en door de miserie waarin de Congolese bevolking moet ‘overleven’.

In juli 2007 ben ik voor het eerst samen met mijn vriendin Lieve naar Congo gereisd, zodat ze mijn moederland zou kunnen leren kennen. Ook bij Lieve is er een enorme betrokkenheid gegroeid, en wij vonden dat we de problematiek in mijn geboortestreek, Bas-Congo, niet zomaar konden negeren.  We vonden dat we iets moésten doen. Daarom besloten wij de vzw Mama Lufuma op te richten, om samen, met jullie steun, een droom waar te maken en voor een aantal mensen in Congo een verschil te maken.

image

Ik ben Lieve De Keyser,  afkomstig van Testelt en woon sinds 1993 in Schoonderbuken nabij Scherpenheuvel. Zoals vele mensen droeg ik ontwikkelingssamenwerking een warm hart toe, maar was ik daar verder niet actief mee bezig. Tot ik in 2007 met Hyppo naar Congo ben gereisd. De reis was mijn eerste kennismaking met Afrika en met Congo en laat mij niet meer los. 
Het land, zijn mensen, de natuur… hebben een enorme indruk op mij gelaten.

Het dagelijkse leven van de Congolees bestaat uit een opeenstapeling van problemen. Het is er proberen te overleven. Het is onvoorstelbaar hoe Congo, potentieel één der rijkste landen van de wereld, in deze toestand verkeert. Woede, verdriet en onmacht volgden elkaar constant op.

We kunnen niet zomaar onze ogen sluiten voor het dagelijkse leed van de Congolese bevolking. 
Al kan je maar één persoon helpen, het is één persoon minder die in deze miserie leeft.  Dat is wat wij met Mama Lufuma willen doen.

 

Gelukkig konden wij een hele hoop vrienden in de regio Scherpenheuvel, Matadi en recent ook in het Antwerpse warm maken voor deze droom en kunnen wij deze nu stap voor stap waar maken. Via deze website willen wij u informeren over Mama Lufuma en zijn activiteiten, ons onze grote trots, ons “Inzo ya bana beto“, een opvanghuis voor kinderen en tienermama’s in nood. Hopelijk kan u even de tijd nemen om onze organisatie te leren kennen en mogen wij rekenen op uw sympathie,

 

Met vriendelijke groeten,

Lieve en Hyppo

Deel deze post:

Leave a Reply