Inzo ya bana beto – het naaiatelier (2016 – …)

14348707_1740951926172284_204364682_n

In april 2016 kregen we een aanbod: “of we niet toevallig enkele naaimachines konden gebruiken”? Een maand later stonden 6 handmatige tafelmodelletjes op de boot naar Congo. Met een elektrisch aangedreven machine kan je immers niet veel in Congo, de elektriciteitstoevoer is immers rampzalig. Tijdens onze projectreis in de zomer van 2016 werden de machines uitgepakt in geïnstalleerd en zetten we onze meisje op weg. Binnen de kortste keren zat iedereen kleren te verstellen!

Begin september 2016 begon een gediplomeerde lerares snit- en naad met lessen voor 3 van onze mama’s en 2 buurtmeisjes. We zetten een budget opzij voor aankoop van stoffen, en allerlei toebehoren. De eerste fase van deze opleiding duurt zes maanden, daarna evalueren we of we ons beperken tot een beginnerscursus dan wel of we een vervolgfase voorzien. Een opleiding tot “top”naaister duurt immers jaren.

Voorlopig vindt deze cursus plaats in de living van ons opvanghuis, maar dankzij de steun van de stad Antwerpen en Wereldmissiehulp kunnen we een stuk bijbouwen op de eerste verdieping en een heus naaiatelier inrichten. De eerste offertes zijn allemaal binnen, we bekijken die nu erg kritisch en hopelijk kunnen we binnenkort beginnen bouwen! We hebben ook al extra naaimachines gekregen, dus kunnen volgend jaar meer meisjes opleiden.

 

We willen ook nadenken over een eerlijk en motiverend systeem om meisjes die beginnen werken een naaimachine te bezorgen, via een huursysteem of op afbetaling.

En we dromen verder: we willen ons huis verder uitbouwen tot een educatief centrum voor vrouwen uit de buurt: (re-) alfabetisering, hygiëne, kinderopvoeding, een zaak oprichten, mensenrechten en vrouwenrechten, werken met een computer, gezonde voeding, groenten en kippen kweken,… Neen, dat is niet voor direct, maar koppig als we zijn, ooit zal dit lukken! En trouwens, als je ons een jaar geleden vroeg of we ooit een naaiatelier zouden beginnen, dan was het antwoord: “ach, over vijf jaar misschien…”

Deel deze post: