Inzo ya bana beto – bouwwerken (2010 – 2015)

img_5146

Het Inzo ya bana beto, met enkele lokale vrijwilligers. Op de achtergrond de mooie Kongo rivier.

In Matadi zijn er ontzettend veel straatkinderen en tienermama’s die in grote miserie leven. Al lang droomden we ervan om iets voor deze straatkinderen te doen. Toen de stad Matadi en de sociale dienst van de stad onze hulp vroegen om een opvanghuis op te richten, gaf dat ons het nodige duwtje in de rug.

We startten met de bouw van een “Inzo ya bana beto”, dit betekent “een huis voor onze kinderen” in het Kikongo. We gingen daarbij niet over een nacht ijs. We moesten immers zeker zijn dat we dit project konden volhouden én dat we op de nodige steun van onze ploeg in Matadi, de asbl Mama Lufuma, konden rekenen.

Stap voor stap realiseerden we deze droom:

  • Tijdens onze projectreis in 2010 maakten we principiële afspraken met de stad Matadi en de sociale dienst van de stad: we gaan met medewerking van de stad Matadi een opvanghuis oprichten.
  • terrein-voor-opvanghuis-matadi-384x288Tijdens de projectreis van 2011 staan we trots op “onze grond”, die het stadsbestuur ons heeft geschonken. Een geschikt terrein vinden was niet evident. Het woord matadi betekent letterlijk steen of rots: de hele stad is erg heuvelachtig. Ons stuk grond heeft genoeg ruimte voor het aanleggen van een groentetuin, een kippenhok en een speelpleintje. Zo kunnen we enkele activiteiten uitbouwen waardoor buurtkinderen niet op straat moeten rondhangen en terecht komen in de criminaliteit.
  • Door allerlei persoonlijke omstandigheden moesten we in 2012 even gas terugnemen en konden we niet naar Congo. We hebben wel hard gewerkt om in België geld in te zamelen.
  • In juli 2013 gaat de Johny, de papa van Lieve, mee met Lieve en Hypo naar Congo. “Gepensioneerde ingenieur wordt ontwikkelingshelper”, bericht het Nieuwsblad. We maken de nodige afspraken met aannemers en architecten. In een eerste fase zal er één verdieping met vier eenvoudige slaapkamers, een badkamertje en een grote leef/speelruimte gebouwd worden. Er wordt ook een lokaal/bureau met aparte ingang voorzien, dat kan verhuurd worden. Inderdaad, er is geen keuken. Koken gebeurt buiten, dit is de gewoonte in Congo. De constructie zal ook zo opgezet worden dat er in de toekomst nog een verdieping kan opgezet worden. De funderingen en “chape” worden al gelegd, het metselwerk kan beginnen.
  • 20 februari 2014:  Hyppo en Johny gaan terug terug naar Congo om de volgende stappen voor het opvanghuis door te spreken. De bouwwerken zijn al flink opgeschoten.

 

  • Augustus 2015: Lieve en Hyppo gaan naar Congo, om samen met de lokale ploeg van asbl Maman Lufuma de laatste spurt in te zetten van de bouwwerken: plaatsen van ramen, deuren en anti-diefstal beveiliging (tralies voor de ramen en deuren),  een septische put, waterleidingen, toilet en lavabo, er wordt binnen een betonnen vloer gelegd, er wordt eenvoudig meubilair gekocht, keukengerief, … We voorzien geen aansluiting op het waterleidingnet, water zal gehaald worden uit de natuurlijke bron vlak achter het perceel, waar ook de hele buurt zijn water haalt. De hele werf krijgt een grondige poetsbeurt. We leggen de nodige contacten in Matadi met mensen die een oogje in het zeil kunnen houden en ons helpen indien nodig. Op 12/9/2015 trekken onze opvangmama Marie en een eerste kindje, Sayira, in het huis.

13062752_1091625557565258_1915831183_o

Hierbij ook een ontzettend grote dank u aan onze ploeg in Congo, de asbl Mama Lufuma in Matadi!

Deel deze post: