Dizi (2013 – 2014)

Tijdens de projectreis 2013 bezochten we eindelijk ook Dizi, ver weg in het Congolese woud. De laatste 20 km van onze tocht vergden meer dan 4 uur in een 4X4! Op al onze vorige reizen was het ons niet gelukt om Dizi te bezoeken.

Hyppo woonde er in zijn kindertijd bij zijn grootmoeder, en ging er naar de lagere school. We bezochten deze school, E.P. Dizi, en kochten handboeken voor de kinderen van het 5e en 6e leerjaar.

.

We bezochten ook het lokale ziekenhuis. Dit heeft een relatief goed gebouw en bedden, dankzij de steun van een Zwitserse VZW, maar kampt met grote tekorten aan medische apparatuur en medicijnen.

P1000360

Na overleg besloten we om een echografie-apparaat op te sturen. Dit apparaat, een naar Belgische normen verouderd toestel, werd geschonken door het Belgische bedrijf Reumaclinic, met dank aan Marc De Boek. Marc heeft zelf jaren in Congo gewoond en is lid van de GROS (Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking Scherpenheuvel-Zichem).

Alain Priem en Jos Saenen hielpen ons om dit toestel van Reumaclinic naar de wereldmissiehulp in Boechout te transporteren, vanwaar het per container naar Congo is vertrokken. Na enkele jaren werken in Congo, kennen wij ondertussen enkele organisaties die ons kunnen helpen. Voor het versturen van materiaal kunnen wij zo beroep doen op de organisatie “wereldmissiehulp”. Dit materiaal komt toe bij de “Procure Sint Anne” in Kinshasa. We konden het toestel reeds transporteren van Kinshasha naar Matadi, maar het transport van Matadi naar Dizi moesten we tijdens ons volgende bezoek aan Congo regelen. Transport blijft één van de grootste problemen in Congo!

In Congo is het soms de wereld op zijn kop. Sommige zaken lijken eenvoudig maar vergen erg veel inspanning, zoals het versturen en heelhuids laten toekomen van een apparaat. Anderzijds konden we op één week tijd 2 klaslokalen laten bouwen voor de school Itecom. Het blijft een leerproces met vallen en opstaan.

L1010382

Deel deze post:

Leave a Reply