Campagne familieplanning is een succes!

Met de steun van de stad Antwerpen, zet Mama Lufuma een werking op voor familieplanning in Matadi. Onze opstartcampagne was een groot succes. De foto’s spreken voor zich.

Toen we vorige zomer met de gezondheidscoördinator van de stad gingen praten, vroeg die direct onze hulp op het vlak van familieplanning. Vele vrouwen krijgen te veel kinderen op te korte tijd, waardoor de gezondheid van mama en kinderen in gevaar komen. Via geboortespreiding zouden families beter de opleiding, voeding en medische zorgen voor hun kinderen kunnen betalen. En in een stad als Matadi is geboortebeperking toch stilaan minder taboe aan het worden. Ook de kerk staat ondertussen minder negatief tegenover geboortespreiding voor getrouwde vrouwen. Maar in een gemiddeld ziekenhuis moet men al snel 20$ betalen voor een implantaat en dat is onbetaalbaar voor de arme bevolking.

Mama Lufuma en onze partner, ziekenhuis La Patience onder leiding van dr Nkuanga, voerden 5 dagen lang een campagne voor familieplanning in Matadi, tussen 17 en 21 maart 2017. Maart is de maand van de vrouw, in Congo worden allerlei vrouwenthema’s dan sterk in de verf gezet.

We trommelden een hele ploeg dokters, verplegers en vrijwilligers op. Na de nodige voorbereiding en opleiding ging de campagne van start.  We gingen de stad in, sensibiliseerden en informeerden, en meer dan 600 geïnteresseerde vrouwen boden zich aan. Maar liefst 369 vrouwen stapten ook effectief in op dit aanbod voor gratis anticonceptie, en de overgrote meerderheid koos resoluut voor een implantaat. Hierdoor kunnen zij 3 tot 5 jaar geen kinderen krijgen. De eerste drie dagen van de campagne gingen door in ziekenhuis La Patience in het centrum van de stad, de laatste 2 dagen in ons opvanghuis Inzo ya bana beto in de wijk Ango-Ango.

Hoe verklaren we dit succes? Niet enkel het “gratis” effect speelde mee. Ziekenhuis La Patience is een privé ziekenhuis met uitstekende reputatie en we gebruikten implantaten van een gereputeerd merk (Jadelle). Alle vrouwen werden zorgvuldig geregistreerd, kregen advies, een bloedtest, bloeddruk, gewichtstest vooraleer de anticonceptie werd toegediend. Ze konden er dus op vertrouwen dat ze een goede behandeling kregen en dat het risico op infectie na de ingreep minimaal zou zijn.

En hoe gaan we nu verder? We blijven vragen krijgen van vrouwen die nog willen instappen. We zullen in de komende maanden één à twee dagen campagne voeren per maand, maar wel op kleinere schaal. Tijdens de projectreis deze zomer, zullen Hyppo en Lieve met de lokale ploeg bespreken hoe we een permanente werking kunnen opzetten. Vanaf september zullen we ook infosessie’s seksuele voorlichting in scholen gaan geven.

 

Deel deze post: