De kinderbibliotheek (2016 – …)

Een lid van onze zusterorganisatie asbl Mama Lufuma in Matadi vertelde ons dat het voor arme kinderen erg moeilijk is om vlot te leren lezen: er zijn amper leer- en leesboeken op de scholen of thuis. Kranten zijn amper te vinden in Matadi. Er is een bibliotheek in het centrum van de stad, we hebben deze bibliotheek ook bezocht, maar deze bibliotheek richt zich tot de betere klasse. Daar komt nog bij dat alle onderwijs vanaf het derde leerjaar in het Frans gebeurt. Wie niet goed kan lezen of de Franse taal niet goed begrijpt, kan natuurlijk niet goed mee op school en heeft minder kansen in het leven!

Voorjaar 2016 verzamelden we dozen vol met Franstalige kinderboeken, dankzij de hulp van vrienden, collega’s, de bibliotheek van Antwerpen en een bevriende uitgever. We wilden de drempel laag houden en verzamelden vooral “plezierige” boeken voor jonge kinderen: strips, sprookjes, prentenboeken, leuke “weetjesboeken”,…

Tijdens onze projectreis zomer 2016 pakten we samen met onze mama’s alle boeken uit, we labelden, sorteerden, zetten de boeken in een kast… Vol spanning wachtten we op de opendeurdag op de eerste kindjes. Niet veel later waren er 120 kinderen, chaos dus, en zaten we met de handen in het haar!! Narcisse, vrijwillige klusjesman bij de lokale Mama Lufuma ploeg, pakte kalm enkele boeken, zette de kinderen op rijtjes, begon voor te lezen en Franse les te geven: schitterend gewoon!

De dagen nadien bleven vele kinderen terugkomen naar de bib. Lezen voor je plezier vinden ze wel maar een vreemd begrip, de kinderen vragen leerboeken, woordenboeken, educatieve boeken,… Ondertussen bleef Narcisse alles in goede banen leiden. We ontdekten dat Narcisse 2 jaren economie had gestudeerd aan de universiteit in Kinshasa, maar om financiële redenen zijn studies had moeten stopzetten. We hebben besloten om de studies van Narcisse aan de hogeschool in Matadi te financieren. In ruil houdt Narcisse de bib enkele keren per week open, geeft hij Franse les aan de buurtkinderen en zorgt hij voor de moestuin en kippen.

Stina, een jonge leerkracht in België, droomt ervan om arme kinderen het plezier van lezen te leren ontdekken. Ze zal vanuit België verder de bib coördineren, boeken inzamelen en Narcisse bijstaan met allerlei didactische tips (via e-mail en messenger, handig toch!!).

Een confronterende anecdote: “onze” arme buurtkinderen spreken werkelijk heel slecht Frans, ze hebben moeite om hun naam en geboortedatum te schrijven,… Begint daar ineens een klein meisje, 8 jaar of zo, echt vloeiend Frans te spreken: ze was de dochter van een rijker gezin die familie in onze buurt kwam bezoeken. Op haar goede privé school krijgt ze natuurlijk alle kansen om goed Frans te leren en het is haar gegund. Maar arme kinderen in hun lamentabele scholen krijgen dus gewoon geen kans in dit Franstalige onderwijssysteem…

Dit project wordt trouwens gesteund door een aantal Franstalige vrienden uit het Brusselse en Wallonië. België – Congo op zijn best dus. We zoeken nog Franse leer- en educatieve boeken!! Heb je boeken of tips waar we ze kunnen vinden, contacteer ons aub!!!

Deel deze post: